Dragi ljubitelji kulinarstva,
Danas ćemo se posvetiti jednom od najomiljenijih domaćih namaza - ajvaru. Ovaj ukusni specijalitet od pečenih paprika i patlidžana osvaja srca svojim bogatim ukusom i aromom. Bez daljnjeg odlaganja, krenimo u pripremu ovog tradicionalnog jela koje oduševljava sve nepce!
1 kg crvenih paprika
500g patlidžana
2 čena belog luka
3-4 kašike maslinovog ulja
So po ukusu
Sirće po ukusu (opciono)
Operite paprike i patlidžane, osušite ih, zatim isecite na pola i uklonite semenke.
Poređajte paprike i patlidžane na pleh obložen papirom za pečenje, sa unutrašnjom stranom okrenutom ka dole.
Pecite paprike i patlidžane u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 30-40 minuta, ili dok ne omekšaju i koža ne postane blago crna i naduvana.
Izvadite pečene paprike i patlidžane iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade.
Kada su dovoljno ohlađeni da ih možete rukovati, skinite kožu sa paprika i patlidžana i stavite ih u blender ili procesor za hranu.
Dodajte sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje i so u blender zajedno sa pečenim paprikama i patlidžanima.
Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
Ako želite, možete dodati malo sirćeta po ukusu kako biste pojačali aromu ajvara.
Proverite ukus ajvara i dodajte so ili sirće po potrebi, zatim prespite smesu u sterilisane tegle.
Zatvorite tegle i čuvajte ajvar u frižideru. Ajvar će se čuvati nekoliko nedelja, ali verujte mi, brzo će nestati!
Sada kada je vaš domaći ajvar spreman, vreme je za uživanje u ovom bogatom i aromatičnom namazu. Poslužite ga uz topli hleb, kao dodatak jelima ili kao deo ukusnih sendviča.
Ako isprobate ovaj recept, slobodno podelite recept sa svojim prijateljima kako bi i oni uživali u ovom autentičnom srpskom specijalitetu.
Do sledećeg recepta, želim vam mnogo kulinarskih avantura i nezaboravnih gastronomskih iskustava!