MenuS MenuS
Tradicionalni Ukus: Recept za Domaći Ajvar

Recept za Domaći Ajvar

1. Sastojci
2. Uputstvo

Dragi ljubitelji kulinarstva,

Danas ćemo se posvetiti jednom od najomiljenijih domaćih namaza - ajvaru. Ovaj ukusni specijalitet od pečenih paprika i patlidžana osvaja srca svojim bogatim ukusom i aromom. Bez daljnjeg odlaganja, krenimo u pripremu ovog tradicionalnog jela koje oduševljava sve nepce!

Sastojci:

1 kg crvenih paprika
500g patlidžana
2 čena belog luka
3-4 kašike maslinovog ulja
So po ukusu
Sirće po ukusu (opciono)

Uputstvo:

Operite paprike i patlidžane, osušite ih, zatim isecite na pola i uklonite semenke. Poređajte paprike i patlidžane na pleh obložen papirom za pečenje, sa unutrašnjom stranom okrenutom ka dole.

Pecite paprike i patlidžane u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 30-40 minuta, ili dok ne omekšaju i koža ne postane blago crna i naduvana. Izvadite pečene paprike i patlidžane iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade.

Kada su dovoljno ohlađeni da ih možete rukovati, skinite kožu sa paprika i patlidžana i stavite ih u blender ili procesor za hranu. Dodajte sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje i so u blender zajedno sa pečenim paprikama i patlidžanima. Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Ako želite, možete dodati malo sirćeta po ukusu kako biste pojačali aromu ajvara. Proverite ukus ajvara i dodajte so ili sirće po potrebi, zatim prespite smesu u sterilisane tegle.

Zatvorite tegle i čuvajte ajvar u frižideru. Ajvar će se čuvati nekoliko nedelja, ali verujte mi, brzo će nestati! Sada kada je vaš domaći ajvar spreman, vreme je za uživanje u ovom bogatom i aromatičnom namazu. Poslužite ga uz topli hleb, kao dodatak jelima ili kao deo ukusnih sendviča.

Ako isprobate ovaj recept, slobodno podelite recept sa svojim prijateljima kako bi i oni uživali u ovom autentičnom srpskom specijalitetu. Do sledećeg recepta, želim vam mnogo kulinarskih avantura i nezaboravnih gastronomskih iskustava!