Dragi ljubitelji gastronomske tradicije,
Danas se upuštamo u kulinarsko putovanje kroz Balkan sa jednim od najpoznatijih i najvoljenijih jela na ovim prostorima - burekom. Ovo sočno pecivo punjeno različitim nadevima osvaja srca svojom hrskavom korom i ukusnim punjenjem. Bez daljnjeg odlaganja, krenimo u avanturu pripreme ovog klasika balkanske kuhinje!
500g tankih kora za pitu
500g mlevenog mesa (jagnjetina, junetina ili mešano)
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje
100g putera, otopljenog
Jogurt za premazivanje
Prvo pripremite nadev tako što ćete propržiti sitno iseckani crni i beli luk na malo maslinovog ulja u tiganju dok luk ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso u tiganj i pržite ga dok ne postane lepo braon boje, začinjavajući solju i biberom po ukusu. Ostavite da se nadev ohladi.
Uzmite pleh za pečenje i podmažite ga malo otopljenim puterom.
Na dno pleha stavite jednu koru za pitu, pa je premažite otopljenim puterom.
Preko prve kore rasporedite drugu koru, pa je opet premažite puterom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite polovinu kora.
Preko poslednje kore na polovini testa, rasporedite pripremljeni nadev od mesa.
Preklopite meso sa preostalim korama, premazujući svaku koru puterom.
Kad završite sa slaganjem bureka, poslednju koru premažite jogurtom.
Pecite burek u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno-smeđe boje.
Izvadite burek iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre sečenja i posluživanja.
Burek isecite na željene komade, praveći dijagonalne ili pravougaone reze.
Sada kada je vaš burek gotov, vreme je za uživanje u ovom ukusnom i tradicionalnom jelu. Poslužite ga uz kiselo mleko ili jogurt za potpuni gastronomski doživljaj.
Ako isprobate ovaj recept, slobodno podelite recept sa svojim prijateljima i porodicom kako bi i oni uživali u ovoj balkanskoj deliciji.
Do sledećeg recepta, želim vam mnogo kulinarskih avantura i nezaboravnih ukusa!