Dragi ljubitelji srpske kuhinje,
Danas se vraćamo korenima sa jednim od najomiljenijih jela naših krajeva - domaćim pasuljem. Ovo ukusno jelo, puno bogatstva i tradicije, oduševljava nas svojom jednostavnošću i punim ukusom. Bez daljnjeg odlaganja, započnimo pripremu ovog klasika naše kuhinje!
500g pasulja (najbolje je koristiti suvi beli pasulj)
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, iseckane na kolutove
2 krompira, iseckana na kockice
2-3 lista lovora
So, biber, suvi začin, tucana ljuta paprika (po ukusu)
Maslinovo ulje
Ako koristite suvi pasulj, potopite ga u vodu preko noći kako bi omekšao.
U velikoj šerpi, propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte pasulj u šerpu i prelijte ga vodom da bude potpuno prekriven. Dodajte listove lovora.
Kuvajte pasulj na srednje jakoj vatri oko 1-2 sata, ili dok pasulj ne omekša. Ako koristite suvi pasulj, potrebno je više vremena za kuvanje.
Kada pasulj postane mekan, dodajte iseckane šargarepe i krompire u šerpu. Nastavite kuvanje dok povrće ne bude mekano, oko 20-30 minuta.
Začinite pasulj solju, biberom, suvim začinom i tucanom ljutom paprikom po ukusu.
Kada je pasulj gotov, sklonite ga sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre posluživanja.
Poslužite domaći pasulj topao, uz krišku domaćeg hleba i svežu salatu za savršen obrok.
Sada kada je vaš domaći pasulj spreman, vreme je za uživanje u ovom punom i hranljivom obroku.
Poslužite ga svojoj porodici i prijateljima i uživajte u tradicionalnom ukusu naše kuhinje.
Ako isprobate ovaj recept, slobodno podelite recept sa svojim prijateljima i porodicom kako bi i oni uživali u ovom autentičnom srpskom jelu.
Do sledećeg recepta, želim vam mnogo kulinarskih avantura i nezaboravnih ukusa!