Dragi ljubitelji dobrog zalogaja,
Danas ćemo se posvetiti jednom od najomiljenijih jela Balkana - ćevapima. Ovi sočni i aromatični mesni ražnjići osvajaju srca svojim jedinstvenim ukusom i mirisom, čineći ih pravom poslasticom za sve prilike. Bez daljnjeg odlaganja, uputimo se u pripremu ovog kulinarskog remek dela!
500g mlevenog mesa (jagnjetina, junetina ili mešano)
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica suvog začina
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
Maslinovo ulje (za premazivanje ražnjića)
Lepinje, luk i ajvar za posluživanje
U velikoj činiji, pomešajte mleveno meso sa sitno iseckanim crnim i belim lukom.
Dodajte mlevenu crvenu papriku, suvi začin, so i biber u mesnu smesu, i dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
Ostavite smesu da odstoji u frižideru oko 30 minuta kako bi se ukusi lepo proželi.
Nakon što smesa odstoji, oblikujte male valjke od mesa, poznatije kao ćevapi.
Zagrejte roštilj ili gril tiganj na srednje jakoj vatri.
Premažite ćevape maslinovim uljem kako bi se sprečilo lepljenje za roštilj.
Stavite ćevape na roštilj i pecite ih oko 10-15 minuta, okrećući ih povremeno, dok ne postanu lepo zlatno-smeđi sa svih strana.
Kada su ćevapi gotovi, izvadite ih sa roštilja i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta pre posluživanja.
Poslužite ćevape toplo, uz sveže pečene lepinje, iseckani luk i ajvar.
Sada kada su vaši ćevapi spremni, vreme je za uživanje u ovom ukusnom i autentičnom jelu.
Poslužite ih svojoj porodici i prijateljima, i uživajte u savršenom spoju sočnog mesa i začina.
Ako isprobate ovaj recept, slobodno podelite recept sa svojim prijateljima kako bi i oni uživali u ovim ukusnim ćevapima.
Do sledećeg recepta, želim vam mnogo kulinarskih avantura i nezaboravnih gastronomskih iskustava!