MenuS MenuS
Tradicionalni Specijalitet: Recept za Sarme

Recept za Sarme

1. Sastojci
2. Uputstvo

Dragi ljubitelji kulinarske baštine,

Danas ćemo zajedno istražiti jedno od najomiljenijih jela naših krajeva - sarme. Ovo ukusno jelo, bogato aromama i tradicijom, predstavlja pravu poslasticu koju mnogi od nas vezuju za tople domaće obroke i porodična okupljanja. Bez daljnjeg odlaganja, uputimo se u pripremu ovog klasika naše kuhinje!

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
500g mlevenog mesa (jagnjetina, junetina ili mešano)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, sitno iseckane
2 kašike masti ili ulja
2-3 lista lovora
So, biber, suvi začin po ukusu
Kisela pavlaka za posluživanje

Uputstvo:

Prvo pripremite kiseli kupus tako što ćete pažljivo odvojiti listove i oprati ih. U dubljoj šerpi, propržite sitno iseckani crni i beli luk na masti ili ulju dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso u šerpu i pržite ga dok ne postane lepo braon boje, začinjavajući solju, biberom i suvim začinom po ukusu.

Kada je meso gotovo, dodajte pirinač i sitno iseckane šargarepe u šerpu. Nastavite prženje još nekoliko minuta dok pirinač ne postane staklast. Uzimajte po jedan list kiselog kupusa i na svaki stavljajte malu količinu smese od mesa i pirinča. Uvijajte sarme tako što ćete krajeve listova saviti prema unutra. Stavite sarme u dublji lonac, ređajući ih u krug.

Kada složite sve sarme, prelijte ih vodom da budu potpuno prekrivene. Dodajte listove lovora i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-2 sata, ili dok kupus ne omekša. Kada su sarme gotove, poslužite ih tople, uz kiselu pavlaku za dodatnu aromu i svežinu.

Sada kada su vaše sarme spremne, vreme je za uživanje u ovom tradicionalnom i ukusnom jelu. Poslužite ih svojoj porodici i prijateljima i uživajte u toplini i bogatstvu ukusa naše kuhinje.

Ako isprobate ovaj recept, slobodno podelite recept sa svojim prijateljima i porodicom kako bi i oni uživali u ovom autentičnom srpskom jelu. Do sledećeg recepta, želim vam mnogo kulinarskih avantura i nezaboravnih gastronomskih iskustava!